بررسی تشنج در خواب
تشنج چیست؟
در همین سایت مقالات زیادی در رابطه با تشنج و صرع آورده شده است. تشنج در کودکان و علائم آن، وقوع تشنج و مرگ ناگهانی و همچنین بررسی تشنج در نوزادان؛ اگر شما پاسخ سوالاتتان را در این مقالات پیدا نکردید و یا موضوع مورد جستجوی شما نیستند این تاپیک را حتما بخوانید،
تشنج به طور کلی به یک سری فعالیتهای نامتعارف مغزی که در اثر افزایش فعالیتهای الکتریکی مغز ایجاد می شود گفته می شود. این فعالیتهای الکتریکی باعث می شوند تا فرد دچار یک سری علائم و حرکات ناخودآگاه می شود. تشنج ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. بر اثر سکته مغزی، تومور مغزی، تشنجی که به ارث برده شده و دلایل دیگر. البته باید گفت در نهایت دلیل این فعالیتهای الکتریکی مغز مشخص نیست. ولی در هر صورت وقوع تشنج و صرع در خواب یا بیداری ناخوشایند است و باید به دنبال درمان آن بود.
آیا تشنج همان صرع است
بسیاری می پرسند، آیا تشنج همان صرع است ، در پاسخ این دسته باید بگویم صرع تنها یکی از دلایلی است. که می تواند منجر به تشنج شود، دلایل زیاد دیگری برای تشنج وجود دارد. از جمله عفونت مغزی، ضربه به مغز، قند خون پایین، ترک الکل؛ در واقع به نوعی صرع تنها در قله هرمی نشسته است. که دلایل تشنج را شامل می شود، علاوه بر این در بیماری صرع فرد با چالشهای دیگر پزشکی، شناختی و اجتماعی نیز رو به رو می شود که در تشنج این موارد وجود نخواهد داشت.
یک خبر خوب هم برای کسانی که با مشکل صرع رو به رو هستند این است. که صرع یک بیماری دژنراتیو نیست. به این معنی که این بیماری به سمت بدتر شدن نمی رود و می توان آن را کنترل کرد و فردی با بیماری صرع می تواند یک زندگی کامل و طولانی داشته باشند.
ارتباط بین تشنج و خواب
یک رابطه ذاتی بین خواب و صرع وجود دارد، در واقع در زمان خواب فعالیتهای الکتریکی مغز افزایش پیدا می کنند. که زمینه را برای وقوع صرع در خواب فراهم می کنند، بسیاری افراد تنها این نوع تشنج را در طول بیماریشان تجربه می کنند. این افراد درگیر نوع خاصی از تشنج فوکال هستند که عمدتا در کودکان اتفاق می افتد و به آن تشنج رولاندیک هم گفته می شود.
این نوع تشنج می تواند باعث پریدن از خواب شود که بسیاری آن را با بیخوابی اشتباه می گیرند. و اغلب این افراد نمی دانند که در خواب دچار تشنج شده اند و علت خستگی و کسالت روز بعدشان همین است.
به دلیل ارتباط صرع و تشنج با خواب اغلب افرادی که دچار تشنج می شوند. به بی خوابی مبتلا هستند و بی خوابی عاملی برای تشدید تشنج است، بیمار صرع بایست خواب کافی داشته باشد تا این حالتها بیشتر نشود و این افراد باید در طول شبانه روز خواب سالم داشته باشند.
علاوه بر کودکان بزرگسالان نیز می توانند دچار تشنج در حالت خواب شوند. تقریبا یک سوم افراد دچار صرع با بیماری آپنه خواب رو به رو هستند و تحقیقات نیز نشان داده است. که افراد با سابقه آپنه خواب احتمال بیشتری برای تشنج در خواب دارند، اینجا مطالبی هست. که در رابطه با تشنج در خواب باید بدانید.
در زمان تشنج شبانه چه اتفاقی می افتد
زمانی که فردی در خواب دچار تشنج می شود ممکن است. رفتارهای غیر متعارفی مانند ادرار کردن، لرزش، تکان خوردن و امثال این را تجربه کند، تشنج های شبانه بیشتر در دسته ای از تشنج های تونیک کلونیک قرار می گیرند و بیشتر افرادی که به این نوع اختلال دچار می شوند با بیماری صرع رو به رو هستند.
زمانی که تشنج اتفاق می افتد ماهیچه ها شروع به انقباض می کنند. و ممکن است فرد کنترلی بر روی مثانه و یا روده خود نداشته باشد. و بیدار کردن فرد در این حالت مشکل است. بی خوابی یکی از عواملی است که می تواند صرع در خواب را تحریک و باعث اتفاق افتادن تشنج شبانه شود.
علائم تشنج کودکان در خواب
- ممکن است صداهای نامتعارف و بلندی ایجاد کند مخصوصا لحظاتی قبل تشنج
- بدن سفت و خشک شود
- خیس کردن رختخواب
- سخت بیدار شدن بعد از تشنج
- فرد گیج و مبهوت شود
- بدون دلیل بیدار شود
- حرکات تند و غیر ارادی داشته باشد
اکثر افراد نمی دانند که این اتفاق افتاده است و شاید تنها کبودی و یا سردردی که برایشان باقی مانده آنها را متوجه کند. تشنج شبانه ممکن است درست بعد از خواب، درست لحظاتی قبل از بیدار شدن و یا درست در لحظه بیدار شدن رخ دهد.
اکثر این افراد دچار صرع هستند ولی این یک قانون نیست و ممکن است. برخی دیگر شرایط مانند ترک الکل و تب هم عاملی برای تشنج شبانه شود، اگر این تشنج چند بار اتفاق بیافتد پزشک به دنبال علت آن خواهد بود. و اگر علت دیگری برای آن نداشته باشد گزنه صرع را در نظر می گیرد.
عوامل خطر تشنج شبانه :
- ژنتیک
- ضربه مغزی
- یک عفونت مغزی
- سکته ، ناهنجاری های عروق و تومورهای مغزی